Papier is overal om ons heen. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er zit wel een papiertje omheen. Of het gaat om een velletje kladpapier, de dagelijkse krant of een schoenendoos, maar ook melk- en sappakken, toiletpapier, je kunt niet zo gek bedenken... In Nederland gebruikt men per persoon per jaar 210 kilo papier.
De soorten papier zijn flink uitgebreid maar aardig genoeg is het productieproces nauwelijks veranderd. Nog steeds wordt van hout pulp (cellulose) gemaakt en daarvan papier. Maar in plaats van louter natuurlijke producten zoals katoen- en houtvezels is een belangrijke grondstof oud papier.Op dit moment wordt in Nederland zo'n 80% van het papier, na gebruik gerecycled.
Het oude papier wordt gesorteerd aangeleverd, afhankelijk van het product dat er van gemaakt moet worden. In de pulper (stalen kuip met rotor) wordt het oude papier vervezeld middels toevoeging van water en eventueel chemicaliën.Zo ontstaat de pulp. De pulp kan eventueel nog worden ontinkt. Als de pulp is gereinigd volgt het aloude proces van ontwatering en bladvorming op een zeef, daarna persen en drogen.
Een moderne papiermachine heeft een gemiddelde snelheid van ongveer 1000 meter papier per minuut.Daarintegen loopt een kartonmachine aanzienlijk langzamer. De snelste machine in Nederland loopt 1800 meter per minuut.
Het snijden van het papier gebeurt op rollensnijmachines, ook bekend als bobineuses. Via een computer gestuurd procédé snijdt men het papier op elke gewenste breedte af.
De moderne papierindustrie heeft het milieu hoog in haar vaandel staan. Behalve dat oud papier een belangrijkste grondstof is, wordt de pulp gebleekt zonder schadelijke chloorproducten. Het gebruikte water komt via waterzuiveringsinstallaties terug in het oppervlaktewater. Men houdt zich ook bezig met verantwoorde houtkap en herbeplanting van bossen.